TRUMПУТИН 2018

Kesällä Suomi oli tulvillaan mahtavia kesätapahtumia. Sonkajärvellä järjestettiin Eukonkannon MM-kisat ja Varkaudessa Lypsyjakkaran heiton SM-kisat. Ukkohallassa ovat Suopotkupallon MM-kisat ja Pudasjärvellä Kesäpilkin MM-kisat. Puolangan torilla oli Pessimismikarnevaalit, joka lupasi, ettei tapahtumassa ole mitään järkevää tekemistä. Sen sijaan Helsingissä tehtiin historiaa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat 16. heinäkuuta Helsingissä.

Kaikille oli hieman epäselvää, mitkä Trumpin odotukset tapaamiselle oikein olivat. ”Minusta on hyvä tavata. Siitä ei voi seurata mitään pahaa, ja ehkä siitä voi tulla jotain hyvää”, Trump sanoi.

Brookings-instituutin vanhempi tutkija Strobe Talbottin mukaan ei voinut olla parempaa isäntää tällaiselle kokoukselle kuin Suomi ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Molempien valtioiden kanssa Suomi tekee yhteistyötä monella eri alueella.

Pyyntö huippukokouksen isännöinnille tuli nopealla aikataululla. Heinäkuun 5. päivä neljä amerikkalaista senaattoria vieraili Helsingissä. Sauli Niinistö kertoi Facebookissa erään senaattorin evästäneen häntä: ”Olet viimeinen päämies joka puhuu presidentti Trumpille ennen hänen Putin-tapaamistaan. Kaikki riippuu sinusta.”

”Tämä huippukokous järjestettiin siksi, että Trump halusi tavata Putinin. Hän uskoo, että henkilökohtainen suhde riittää ratkaisemaan ongelmat”, tutkimuslaitos CSIS:n Eurooppa-ohjelman johtaja Heather Conley sanoi.

”Meillä kaikilla on paljon kysymyksiä, ja tärkeintä on saada niihin myös vastauksia. On hienoa olla kanssasi”, Trump sanoi Putinille ennen presidenttien vetäytymistä kahdenkeskeiseen tapaamiseen. ”Presidentti Trump luottaa täysin minuun, ja minä luotan täysin häneen”, Putin sanoi.

tramputin