Kuunteluharjoittelu

ДИАЛОГИ -osio sisältää videoidut dialogit harjoituksineen.Valitse dialogi klikkaamalla Katso video.

1. Katso ja kuuntele

philips-fidelio-nc1-headphones-review-2015-12Huomioi keskustelun avainkohdat. Kun katsot videota korvakuulokkeet päässä, kuva ja ääni yhdistyvät luontevasti. Yksi video kestää alle kymmenen minuuttia.

Tarina tulee sen verran tutuksi, että sanat ja ilmaisut alkavat kaikua jo mielessä kuuntelun jälkeen. Dialogin teksti löytyy videon alta.

 

2. Seuraa keskustelua tekstin kanssa

51w8tuECjkLKäynnistä video ja klikkaa linkki videon alla:Kuuntele ja seuraa tekstiä —>

Kuuntele dialogia tekstiä seuraten.  Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin.

Huomaa miten sanapaino vaikuttaa ääntämiseen ja miten sävelkulku muuttuu, kun tekstissä tulee eteen pilkku tai kysymysmerkki.

3. Lue teksti ääneen

chovek-pred-kompiutaraLue repliikit ääneen ja matki painoa ja sävelkulkua. Halutessasi tulosta dialogin teksti. Valitse klikkaamalla Lue dialogin teksti, niin saat esiin dialogin tekstin pdf-muodossa.

Tulosta dialogin teksti ja merkitse sanapainot kuuntelun yhteydessä.

Merkitse painolliset tavut alleviivaamalla tai ympäröimällä niitä. Lopuksi lue venäjänkielinen teksti normaalilla puhenopeudella.

Käytä dialogin tallennetta ääntämisen mallina

Venäjässä on muun muassa liudentuneita konsonantteja, joiden oikea ääntäminen on ymmärretyksi tulemisen kannalta tärkeää, ja ne onkin syytä ääntää vaikka vähän liioitellen. Muista että ymmärtääksesi puhuttua kieltä hyvin sinun on opittava ääntämään sanat oikein!

Katso valittu video muutaman kerran:

Turun yliopiston fonetiikan tutkijoiden mukaan jo pelkkä vieraan kielen kuuntelu kehittää oikeaa artikulaatiota!

4. Kertaa sanastoa

Vertaa suomen- ja venäjänkielisiä lauseita keskenään ja huomaa miten eri kielet ilmaisevat saman merkityksen.

Sanoja miettiessäsi käytä vihjeinä dialogin kokonaisia lauseita

Suomessa ja venäjässä sanoja muodostetaan ja yhdistellään eri periaatteilla. Vasta vertailu suomeen tuo esiin venäjän kielen erityispiirteet.

Sana tarvitsee paljon yhteyksiä löytyäkseen muistista nopeasti. Yhteyksien muodostuminen edellyttää sanojen aktiivista käyttöä. Opettele hauskoja ja mieleenpainuvia fraaseja ulkoa.

Valitse Tee harjoitukset klikkaamalla. Tee sanastoharjoitukset, joissa materiaalin sanat kertaantuvat. Tee tehtävät järjestyksessä – näin huomaat itsekin edistymisesi.

Etuliitteet hallintaan!

Opit muun muassa sen miten sanojen merkitykset syntyvät etuliitteiden avulla. Näin opit arvaamaan uudenkin sanan merkityksen jo kontekstin perusteella.

Lopuksi kerro pääsisältö omin sanoin

Dialogin lauseet toimivat jatkossa mallina, kun mietit mikä olisi sopiva pääte tai tarvittava prepositio johonkin ilmaisuun.

Siirry ДИАЛОГИ -osioon→