Kuka on tarpeeton ihminen?

лишний

Mitä лишний человек tarkoittaa suomen ja venäjän kielessä?

Arto Luukkanen teki mielenkiintoisen vertailun näiden merkitysten välillä. Venäjällä ”turha ihminen” (лишний человек) esiintyy venäläisessä 1800-luvun kirjallisuudessa.

Tarpeeton ihminen kuuluu yleensä aatelistoon tai älymystöön. Hän on tyytymätön itseensä, koska ei pysty toteuttamaan ihanteitaan. Ja kun hän ei löydä elämälleen tarkoitusta, hän pelkää myös sitoutumista rakkaussuhteeseen.

Tämän ihmistyypin edustajia ovat Евгений Онегин Пушкина Puškinin Evgeni Onegin, Печорин Лермонтова Lermontovin Petšorin, Обломов Гончарова Gontšarovin Oblomov, Базаров Тургенева Turgenevin Bazarov ym.

Arto törmäsi Helsingin kirjamessuilla henkilöihin, jotka myös kokivat olevansa ”tarpeettomia”.

Nämä ihmiset olivat saaneet akateemisen koulutuksen, mutta eivät onnistuneet saamaan itselleen työpaikkaa.

Arton mukaan ”heidän arkensa on taistelua armottomassa yhteiskunnassa, joka ei näytä tarvitsevan näitä ihmisiä missään”.

Ilman työtä ihmisellä ei ole paikkaa yhteiskunnassa ja hänestä tulee vähitellen лишний человек: yksilö, jolla ei ole tulevaisuutta.

Lue lisää:

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFraubhdTVAhWhBZoKHcJ3AVsQFgg_MAU&url=http%3A%2F%2Fartoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi%2F178703-minne-tungetaan-ylimaarainen-ihminen&usg=AFQjCNFd9yjjd2XsZgz3jIAUWzCTfAAlJw