Keskustelun ABC

Vuorovaikutustilanteessa puheen ymmärtäminen ei riitä —> 

Moni ajattelee että pitää olla painavaa sanottavaa ennen suun avaamista. Siksi kannattaa käydä mielessä etukäteen läpi asioita, joista voi tulla puhe, ja miettiä näkemyksiä.

Muista että aidossa keskustelussa tosiseikat ja mielipiteet sekoittuvat keskenään. Se mitä kuulet ei aina kestä kriittistä tarkastelua, mutta avaa sinulle keskustelukumppanin  ajattelua.

Kun ihmiset tulevat eri kulttuureista, heillä on oma perspektiivinsä lähes kaikkiin asioihin.

автобус

Venäläisyyden kohtaamisesta

Kerran amerikkalainen tuttu ihmetteli Helsingissä: Miksi kukaan ei istu viereeni bussissa? On totta, että suomalaiset yrittävät istua yksikseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he ovat epäkohteliaita. Suomalainen kohteliaisuus on vain erilaista. Amerikassa kohteliaisuutta on reagoida toisen ihmisen läsnäoloon, Suomessa taas kunnioittaa toisen reviiriä ja olla reagoimatta.

Venäjää taitavan suomalaisen paras matkamuisto on usein tämä: sai kunnolla rupatella paikallisten kanssa. Keskustelu voi alkaa siitä, että ohikulkija kysyy sinulta neuvoa tai neuvoo sinua jossain asiassa, vaikka sinä et neuvoa häneltä pyytänytkään.

Kerran vanha nainen kehotti Pietarin kadulla kulkevia suomalaisia turisteja pukeutumaan lämpimämmin. Talvinen sää oli kylmä. Kielitaidottomina turistit eivät ymmärtäneet ja suuttuivat: «Sehän haukkuu meitä!»

Venäläisestä näkökulmasta kyse oli hyväntahtoisesta suhtautumisesta. Suomalainen taas näkee tilanteen sekaantumisena toisten ihmisten henkilökohtaiseen elämään.

Venäjä on maa, jossa kaikki setvitään ihmisten kesken.

20142004183318

 Varmista että ymmärsit oikein ennen kuin reagoit

Kuuntele neuvo aina loppuun asti, jotta korvasi ehtii tottua uuteen puhetapaan. Jos et ymmärtänyt viestiä, toista ääneen se osa mikä on jäänyt mieleesi tai mitä et ole ymmärtänyt. Käytä kysyvää, nousevaa sävelkulkua. Silloin venäläinen hidastaa puhetahtia ja todennäköisesti selittää asian uudelleen eri sanoin.

Ihmiset puhuvat hyvin eri tavalla ja joskus nopeastikin. Jos sanot vain, ettet ymmärtänyt, puhuja alkaa vain puhua enemmän ja nopeammin. Kun venäläinen sanoo toiselle venäläiselle ”Я не понял», tämä ei tarkoita, ettei hän ymmärtänyt, vaan että tässä vaiheessa hän on eri mieltä puhujan kanssa ja kaipaa lisää selitystä.

улыбка

Venäläiset eivät hymyile turhaan

Totinen ihminen ei välttämättä ole epäystävällinen. Aidosta hymystä pitävät kaikki, mutta naamalle väkisin nostettu kestohymy on venäläisten mielestä hämäävä.

Tervehdi kunnolla

Turun yliopiston kulttuurihistorian tutkija Anna Kaisa Suominen korostaa, että ”tervehtimisen yksi tehtävä on ottaa yksilö vuorovaikutukselliseen yhteyteen ja liittää ihmiset toisiinsa näkymättömällä tavalla”.

Moikkaaminen ”привет!» -tyyliin ei kelpaa tervehdykseksi tuntemattomalle.   Tervehtiessä ota katsekontakti, tai ainakin katso päin. Älä hermostu, jos toinen ei hymyile eikä tervehdi heti takaisin.

поезд

Ota katsekontakti ja kysy jotain

Jokaiselle tulee joskus eteen tilanteita, jolloin on tarpeen kysyä neuvoa. Venäläiset ovat avuliaita ihmisiä. He auttavat sinua mielellään, kunhan vain rohkenet kysyä heiltä ääneen. Kysyvä kylän löytää.

Antiikin kreikan keskustelutaito tiivistyy suurin piirtein seuraavaan toteamukseen: ”On olemassa monta totuutta. Minä tiedän omani. Jos kysyn, niin saatan oppia jotain.”

Venäjällä tyhjässäkin metrovaunussa aina joku saattaa istuutua viereesi ja alkaa puhua. Jos haluat vaikuttaa keskustelun aiheeseen, aloita rupattelu itse.

”Onko Suomi tuttu maa?”

Saat kuulla että Helsingin keskusta on kuin kopio Pietarista. Pietarilaiset itsekin sanovat, että ihan kuin tulisivat kotikaupunkinsa pienoismalliin.

Ei ihme että Suomessa kahvilan tiskillä venäläiset asiakkaat alkavat tilata juomaa ensin venäjäksi: ”Hyvää päivää tyttö, antaisitteko minulle kupin kahvia…”.

Mikä meitä yhdistää?

Slaavilainen melankolia sopii loistavasti suomalaiseen mielenmaisemaan. Venäläisiä lauluja on siirtynyt rajan tälle puolelle jopa sota-aikana rintamalinjan yli. Monet suomalaisten rakastamat melankoliset iskelmät ovat venäläistä alkuperää. Esimerkiksi Laivat on yksi tällainen. Osaatko nimetä muutaman?

Sauna on meidän juttu

Vaikka saunan alkujuuret löytyivät bysanttilaisesta maailmasta, suomalaiset ja venäläiset ovat saunoneet ikiajat. Ehkä suomalaiset ja venäläiset ovat kehittäneet saunan yhdessä: yhdessä on eletty ja sauna on edelleen yhdistävä asia.

Molempien kansojen kohdalla luonto, kesämökki ja alkoholi auttavat stressiin. Mutta… käydäänkö teillä mökillä kesät talvet? Entä nukutetaanko teillä vauvoja ulkona?

tn_14112007-205836IMG1018-727516

Samat ruoat maistuvat

Harri Luomala on Vaasan yliopiston kuluttajakäyttäytymisen tutkimusprofessori. Kun hänen johtamansa tutkijaryhmä kyseli pietarilaisilta miten he arvostavat erimaalaisia ruokatuotteita, suomalaisruuat olivat selkeä ykkönen.

Venäläiset eivät tiedä mikä on ”Se Suomen ruoka”

Kalaa ja sieniä arvostetaan kyllä molemmissa maissa. Wienissä syödään wieninleike, Ranskassa Olivier-salaatti, Britanniassa fish and chips – entä Suomessa?  Onko se poronkäristys vai muikut muusilla?

Small talkia ei harrasteta

Keskustelu on venäläisille olennainen osa elämää. Pitkiä ja avomielisiä keskusteluja voi syntyä missä ja milloin vain. ”Small talkia” ei harrasteta, vaan mennään pintaa syvemmälle.

Vitsi yhdistää ja rentouttaa

Keskustelun käynnistämiseksi yleisölle heitetään joku ajatus, josta tulee tunne, että jokin ei täsmää, jokin ei ihan käy järkeen, jokin ei voi olla totta – vai voiko? Osoita kiinnostuksesi nyökkäämällä.

russian-friends-trans-siberian

Valmistaudu yllätyksiin

Joku voi kysyä, miten saa työluvan Suomeen. Tai väittää, että suomalainen byrokratia tarkoituksellisesti hidastaa venäläisten aloittavien yritysten tuloa Suomeen.

Jos joku kysyy, mikä sinun palkkasi on, muista mainita suomalainen veroprosentti. Jos kysyt keskustelukumppanilta mitä hänen asuntonsa on maksanut, varaudu myös vastakysymykseen.

Älä kysele vaikeita

Venäläiset saattavat kysyä esimerkiksi talouspakotteiden vaikutuksesta Suomen talouteen.  Älä puhu politiikasta, ellei venäläinen itse ala siitä kysellä. Sen sijaan kehaise kohteliaasti naisten kampausta tai paikallisten tyylitajua. Vastavuoroisesti moni todennäköisesti kehuu sinulle Suomea ja suomalaisia.

rutraditions09

Venäjää on turha arvostella

Venäläiset ovat nykyään lähes kaikki isänmaallisia ja siksi herkkähipiäisiä ulkomaalaisten moitteille. Kuten eräs ystäväni muotoili: ”Nyt kun me tiedämme maamme puutteet, on meidän tehtävä hoitaa asiat kuntoon”.

Samasta asiasta saa olla eri mieltä

Eri maista olevien kesken on tapana olla eri mieltä asiasta kuin asiasta.  Juuri tämä mielipiteiden vertailu pitää keskustelua yllä.

vutvx

Sanat ”ei” ja ”kyllä”

Muista aina, että keskustelun tarkoitus ei ole käsitellä aihetta loppuun, tai edes päästä siitä yhteisymmärrykseen.

Kun venäläinen reagoi kommenttiisi sanomalla ”ei”, ota tämä vain keskustelun avauksena.  Venäjällä ”нет!” -vastauksen saatuaan kannattaa jatkaa puhetta, ääntä ei saa korottaa, eikä saa hiiltyä. Toista vain kantasi hiukan eri sanoin.

Tosiasioita ei voi valita, mutta saa (ja pitääkin) valita mitä mieltä niistä on!  Tuhoisinta keskustelulle on passiivisuus puolin ja toisin.

Ах, эти русские степи, поля

Нету родней ничего для меня

Наша Россия так всеми любима

Самая сильная эта страна

Ах, как Россию я нашу люблю

Санкции все далеко я пошлю

Пусть весь народ пляшет русскую пляску

А я этой пляске подпою

Припев:

Ой, ты, Россия, Россия моя

Как хорошо, что ты есть у меня

Это медведь, балалайка и водка

Я патриотка, твоя патриотка

Нефтью и газом богаты края

Это Россия, родная моя

Столько народов здесь дружно живут

Страны другие пример пусть берут

Ах, как Россию я нашу люблю

Только в России я мужа найду

Пусть весь народ пляшет русскую пляску

А я этой пляске подпою

Mene sivun alkuun —>