Huumorin rooli

093Что высокая дымовая труба говорит низкой дымовой трубе?

– Да ничего. Трубы не умеют говорить.

Naurattaako?

Tohtori Nancy Bell Washingtonin yliopistosta kollegoineen teki tästä kokeen. Hän kertoi vitsin ja kirjasi yleisön reaktiot ylös.

Vitsi kuuluu näin: ”Mitä iso savupiippu sanoi pienelle savupiipulle? – Ei mitään. Savupiiput eivät osaa puhua.”

Amerikkalaisista koehenkilöistä jopa 37 prosenttia nauroi tälle vitsille!

Naurun jälkeen toiseksi yleisin reaktio oli kommentti tyyliin ”tuo ei ollut kovin hauska”. Mutta mistä nauru oikeastaan kertoi? Hertfordshiren yliopiston professori Richard Wisemanin mukaan ihmiset saattavat nauraa juuri sille, että vitsi on yllättävän huono, eikä itse vitsille.

Mitenhän venäläinen yleisö olisi voinut reagoida tähän vitsiin? Entäs jos sen kertoisi Vladimir Putin?

аибА и Б сидели на трубе. А упала, Б пропала. Что осталось на трубе?

Tämä vitsi on naurattanut venäläisiä vuodesta toiseen.

Kuten huomasit, siinä nauretaan ei piipulle vaan putkelle. Vieraskielisen vitsin kuultuasi saatat äheltää minuuttikaupalla, tyyliin ”mitäs hittoa tässä nyt tapahtuu”. Nauretaanko tässä Gaspromin öljyputkille?

Vitseissä suurin vaikeus on tajuta asiayhteys nopeasti

John Cleese (Monty Pythonin jäsen) tarjoaa hauskan esimerkin tästä: ”Miten saada Jumala nauramaan? Kerro Hänelle suunnitelmasi.”

Venäläinen versio tästä vitsistä voisi kuulostaa seuraavalta: pääministeri Виктор Черномырдин sanoin näin: ”Haluttiin että kaikki olisi mennyt parhain päin – хотели как лучше – mutta kaikki meni kuten aina ennenkin – а получилось как всегда”.

 

Pitäisikö nauraa kohteliaisuudesta? 

Se että vitsi ei aina naurata, ei kerro huumorin puutteesta, vaan siitä että eri ihmisiä naurattavat eri asiat. Vitsillä voi tehdä aikamoisen rajauksen ihmisryhmien välille.

Huumorin rooli Venäjällä

Keskustelussa tuntemattomien kanssa huumoria käytetään vähentämään jännitystä. Sen sijaan tuttujen kanssa huumorilla ylläpidetään tunteita ja vahvistetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Huumorilla voi hoitaa myös epämukavuuden tunnetta, joka on syntynyt siitä, että ongelmia ei ole ratkaistu tyydyttävällä tavalla:

Esimerkkidialogi: Нефть не пахнет! 

Kun öljyn hinta nousee, myös ruplan kurssi nousee ja venäläiset pääsevät matkustamaan ulkomaille. Ja kun öljyn hinta laskee, niin venäläiset pysyvät kotona. Katso miten epämukavuuden tunnetta hoidetaan huumorilla:

 

Kurssin dialogeista saat lisää esimerkkejä siitä mille Venäjällä voi nauraa ja miten.

P.S. Mitä paremmin ymmärrät puhetta, sitä nopeammin tajuat vitsin jujun!