Pushkinin viimeinen kaksintaistelu

Последняя дуэль Пушкина

Pietarin Дом Книги -kirjakaupasta löytyy niin paljon kaikkea Pushkinilta ja Pushkinista, että on helppo ymmärtää, ettei Pushkin ole pelkkä patsas läheisellä Taiteiden aukiolla.

***

SONY DSC

***

Erinomaisen ranskalaisen kasvatuksen saanut Pushkin kiinnostui jo varhain venäjän kielestä ja hänen ansiostaan kielen ja runouden kehitys sai Venäjällä uuden suunnan.

Puškin julkaisi ensimmäisen runonsa viisitoistavuotiaana. Kuuluisimpien romaanien Jevgeni Oneginin ja Patarouvan lisäksi hän on kirjoittanut tragedian Boris Godunov. 

Kun Puškini tapasi Goncharov-perheen talvella 1828, hänen tuleva vaimo Наталья Николаевна Гончарова oli silloin vain 16-vuotias. Hän herätti kaikkien huomion poikkeuksellisella ulkoisella kauneudellaan ja vaatimattomuudellaan.

***

pushkin-goncahrov

***

Nataljalla oli monia ihailijoita tsaari mukaan lukien

 Puškinista ja hänen vaimostaan Natalja Gontšarovasta tuli hovipiirien säännöllisiä vieraita. Myöntämällä Puškinille alimman hovivirkanimikkeen tsaari antoi ymmärtää, että hän haluaa Puškinin vaimon osallistuvan hovin tanssiaisiin. 

Hovielämä tuli kaliiksi

Vuonna 1837 Puškin oli vajoamassa yhä syvempiin velkoihin, ja hän kuuli juoruja, että hänen vaimonsa oli aloittanut rakkausjutun…

Nikolai I toimi Aleksandr Pushkinin henkilökohtaisena sensorina

Venäjän ja Napoleonin välisen sodan jälkeen Pushkin radikalisoitui ja hänet lähetettiin maanpakoon. Hän vetosi tsaariin vapauttamisensa puolesta ja Nikolai I myönsi sen. Dekabristikapinalliset olivat säilyttäneet Puškinin poliittisia runoja, ja runoilija on ollut pitkään hallituksen tiukan sensuurin alla eikä hän päässyt matkustamaan tai julkaisemaan oman tahtonsa mukaan.

Pushkinin kuuluisa näytelmänsä Борис Годунов nähtiin sensuroittamana teattereiden lavalla vasta vuonna 2007.

Kautta aikoja hallitsijan ja taitelijan suhde Venäjällä on muistuttanut kissa-hiiri –leikkiä ja kansa on seurannut sitä henkeään pidättäen. Perinne säilyi: Николай Булгаков kerran pyysi itse Stalinia oman näytelmänsä esilukijaksi…

***

Cемейная жизнь Александра Пушкина

Женился в 1831 г., умер в 1837 -м.

Чтобы жить в Петербурге (жена Наталья Гончарова при дворе), нужно 25 – 30 тыс. руб. в год (1 руб. = 2000 руб. сегодняшним, примерно).

***

***

Смета расходов на год

6000 руб. – квартира (10-14 комнат + хозяйственный пристрой).

4000 – лошади.

4800 руб. – кухня.

Платья, театр – 4000 руб.

Всякое разное – 12000 руб.

Итого (с округлением) – 30 тыс. руб. в год (июнь – июль 1835 г.).

Письмо жене 21 сентября 1835 г. «…О чем я думаю? Вот о чем: чем нам жить будет?».

***

***

Еще и долги – личные, брата, семьи сестры, имения. Сестры жены, жившие с 1834 г. у Пушкиных в Петербурге. Их нужно было выдать замуж.

***

***

Долги за 6 лет семейной жизни – 139 тыс. руб. Это, по оценке, больше 4 млн. долл. Николай I взял на казну все его долги. И погасил.

В день смерти Пушкина в доме оказалось 300 руб. Затраты на похороны принял на себя родственник по жене, граф Строганов.

***